2022-04-07

Det rigtige transportbånd til de rigtige fødevarer

Transportband-kex

Fødevareindustrien har strenge krav til håndtering og hygiejne. Alt, hvad der kommer i kontakt med fødevarer, skal være beregnet til fødevareproduktion. Ellers kan materialet overføre stoffer til fødevarerne, som kan påvirke smag, lugt, holdbarhed og i værste fald menneskers sundhed. Transportbånd af forskellig art anvendes næsten altid i en produktionslinje. Derfor skal transportbånd, der kommer i direkte kontakt med fødevarer, have et fødevaregodkendt bånd, der også er beregnet til den rigtige type fødevare.

Materialevalg

Der findes et enormt udvalg af materialer og overfladeegenskaber, hvilket kan gøre det svært at vælge det helt rigtige. Hvis din produktion f.eks. håndterer frosne fødevarer, bør du overveje at vælge et TPU-belagt bånd, der har høj fleksibilitet ved lave temperaturer. Hvis der skal transporteres bageriprodukter med klæbrige fødevarer som f.eks. dej, er det vigtigt med et bånd med gode frigørelsesegenskaber for at reducere spild. Der findes bånd der er belagt med TPO (termoplastisk polyolefin), som er PVC-fri og ikke indeholder phthalater eller halogener. Nedenfor ses en oversigt over de mest almindelige materialer, deres egenskaber og eksempler på fødevarer, som de er velegnede til.

Det er altid bedst at rådføre sig med din leverandør for at finde den rigtige kombination af materialer og overfladeegenskaber til den specifikke anvendelse. Husk også på, at i særlige tilfælde skal hele transportbåndet være fødevarer godkendt, hvilket kan kræve et andet design og materialevalg ud over selve bånd typen. I mange tilfælde er det tilstrækkeligt, at selve båndet er fødevaregodkendt, da det er den komponent, der kommer i direkte kontakt med fødevarerne.

Materiale

Fordele

Ulemper

Eksempler på fødevarer

Polyester (PET)

·  Meget høj modstandsdygtighed
·  Høj dimensionsstabilitet
·  God modstandsdygtighed over for de fleste kemikalier

·  Begrænset elasticitet sammenlignet med polyamid

·  Bagværk
·  Chokolade

Polyvinylchlorid (PVC) (fødevaregodkendt variant)

·  God kemisk modstandsdygtighed, selv over for klor
·  Modstandsdygtig over for varmt vand og damp
·  UV-bestandig
·  Flammehæmmende og antistatiske egenskaber
·  Omkostningseffektiv

·  Lav fleksibilitet ved lave temperaturer
·  Begrænset slidstyrke
·  Begrænset modstandsdygtighed over for opløsningsmidler, olie og fedt
·  Problemer ved affaldshåndtering

·  Forarbejdede fødevarer
·  Fisk
·  Kød/fjerkræ

Termoplastisk polyurethan (TPU)

·  Høj fleksibilitet, selv ved lave temperaturer
·  Meget god slidstyrke
·  God modstandsdygtighed over for olie og fedt
·  Lugtfri

·  Ikke modstandsdygtig over for varmt vand og damp
·  Ikke modstandsdygtig over for klor og mange organiske opløsningsmidler

·  Frosne fødevarer
·  Bagværk
·  Korn
·  Pasta
·  Konfekture/chokolade
·  Ost
·  Fisk
·  Kød/fjerkræ

Silikonegummi (SI)

·  Modstandsdygtighed over for høje temperaturer
·  Gode frigørelsesegenskaber
·  Høj kemisk modstandsdygtighed
·  God UV-bestandighed

·  Lav trækstyrke
·  Lav slidstyrke

 

·  Bagværk
·  Chokolade
·  Frosne fødevarer

Linear Applications

Rengøringsmetoder

Langt de fleste fødevarebånd har en god kemisk modstandsdygtighed og kan modstå de mest almindelige rengøringsmidler. For at være på den sikre side er det bedst at læse båndets produktdatablad for at få oplysninger om passende rengøringsmetoder for forskellige båndtyper/materialer. Der findes specifikke antimikrobielle bånd som kan bruges på overflader, der er vanskelige at rengøre. Det antimikrobielle tilsætningsstof påvirker ikke fødevaren på nogen måde.

Tilbehør, der optimerer

MedbringareDer findes en række tilbehør til båndene, som kan optimere din produktion, f.eks. medbringere, der sikrer, at varerne transporteres fejlfrit på hældninger eller hvis varerne skal transporteres med et bestemt pitch. Medbringerne monteres på båndet, på tværs af kørselsretningen. Der kan også på svejses et sideprofil på båndet for at sikre, at varerne ikke falder ned fra transportbåndet. Når du vælger tilbehør som f.eks. medbringere eller sideprofil, er det vigtigt at sørge for, at disse har de samme egenskaber som selve transportbåndet for at de kan svejses på.

Kit C-rail

Fortæl en ven eller kollega: