2023-12-18

Drejebænk og fræsemaskinen, hjemmebane for Rollcos maskinoperatør Annelie

Annelie och Harmid i Rollcos verkstad

Kreativiteten går igen både i arbejdet med bearbejdning af kuglespindler og aksler, samt i hendes hobby, støbning i beton. Drejning og fræsning er nogle af de opgaver, som Annelie til daglig står for på Rollcos værksted.

Navn: Annelie Jonsson
Alder: 55 år
Position: Maskinoperatør hos Rollco, Helsingborg
År hos Rollco: 12 år, ansat siden 2010

Arbejdsopgaver

Annelie føler sig hjemme i Rollcos maskinpark, hun har arbejdet her i 12 år. Da hun startede i virksomheden, var der tre maskinoperatøre ansat , i dag er der i alt seks.

– Vi havde kun to maskiner til bearbejdning på værkstedet, da jeg startede, i dag har vi fem. Der er sket meget, siger Annelie.

Hendes arbejdsopgaver består i at betjene og programmere værkstedets drejebænke og fræsemaskiner. I maskinerne bearbejder kuglespindler , aksler, forskellige typer aluminium m. m., alt efter kundernes ønsker. Der fremstilles også en række komponeter , som bruges til fremstilling af Rollcos lineære enheder.

Frihed under ansvar

Annelie synes, at det sjoveste ved hendes arbejde er, at hun har en masse frihed under ansvar. Hun har altid en køreplan at tage udgangspunkt i, men har stor frihed til selv at planlægge sit arbejde.

– Jeg kan godt lide det, siger Annelie.

Udfordringer i det daglige arbejde

Annelie og hendes kolleger er afhængige af en komplet og korrekt regning for at kunne udføre deres arbejde. Den kan komme direkte fra kunden eller fra Rollcos tekniske afdeling . Det sker fra tid til anden, at der er en fejl i en tegning, det kan f.eks. mangler nogen mål eller tolerance.

– Vi tager aldrig chancer, siger Annelie, der sætter en ære i, at arbejdet er udført korrekt. Hvis noget er uklart, skal du blot gå tilbage til sælgeren eller vores tekniske afdeling for få det afklaret.

Operatørerne i Annelies afdeling arbejder proaktivt og tjekker altid deres arbejde, når det er færdigt for at eliminere risikoen for fejl og reklamationer.

På spørgsmålet om de har været meget ramt af Covid-19 og krigen i Ukraine, siger Annelie, at de ikke har bemærket nogen direkte mangel på materialer.

– I hvert fald ikke ret meget. Vi har et meget stort lager af både kuglespindler og aksler. Det har nok betydet, at vi ikke er blevet ramt så hårdt som nogle andre virksomheder, siger hun.

Hvad kendetegner Rollco som virksomhed?

– At vi skal levere hurtigt og kunne klare hasteopgaver . Nogle gange lykkes det ikke, men vi vil altid gerne gøre et forsøg for at hjælpe kunden. Det kan være pga. sygdom, og vi forsøger normalt at skifte rundt på personalet, men det kan vi desværre ikke gør i alle stillinger. Der kræves en vis træning for at kunne udføre meget af arbejdet i min afdeling.

– Så har vi altid kunden i fokus. Det er sådan, vi vil have det, alt andet kommer i 2. række, siger Annelie.

Tegninger og digitalisering

I løbet af Annelies år i faget har den digitale udvikling for alvor taget fart. Hun fortæller, at maskinerne i dag er forberedt til at kunne modtage tegninger direkte i digitalt.

– Der er vi ikke helt endnu, men det er noget, vi arbejder hen imod.

Det er en udvikling, som Annelie møder med lidt blandede følelser. Mens hun kan se den økonomiske gevinst ved digitalisering, sætter hun pris på at være den, der laver programmerne til maskinerne.

– Det er det, der er det sjoveste, siger hun.

Det bedste ved at arbejde hos Rollco

– Jeg arbejder i en ekstremt god arbejdsgruppe. Sådan har det ikke altid været gennem årene. Nu kommer vi rigtig godt ud af det i gruppen. Det er sjovt at gå på arbejde.

Hvis du skulle arbejde, men uden penge, hvilket job ville du så vælge?

– Jeg ville nok være her. Det tror jeg. Jeg ville være her, men måske ikke så meget. Så har jeg måske min hobby lidt mere på halv tid. Hvis jeg vandt mange penge, tror jeg ikke, jeg ville stoppe med at arbejde. Det er det, der får dig til at føle dig godt.

Annelie fortæller, at hun støber i beton i sin fritid og er også begyndt at støbe lys for nylig.

– Betonen kræver, at jeg er på værksted, men jeg kan faktisk lave lysene derhjemme. Jeg kan godt lide det, det er afslappende, siger hun.

Fortæl en ven eller kollega: