2022-09-27

Ergonomiske arbejdsstationer i produktionsmiljøet

Ergonimisk_arbetsstation

Nogle gange kan ergonomi i fremstilling og produktion måske blive opfattet som en stor omkostning. I det lange løb er dette dog slet ikke sandt. For det første behøver det slet ikke at være særlig dyrt. For det andet er de positive virkninger på produktiviteten og sundhed ved at arbejde på en ergonomisk måde meget betydelige. Et godt arbejdsmiljø fører også til en reduktion af sygefraværet.


En ergonomisk industriarbejdsplads

Når man designer en ny arbejdsplads, bør nøgleordene altid være, at man skal tilpasse arbejdsforholdene til mennesket, snarere end at mennesket skal tilpasse sig de aktuelle arbejdsforhold. At kunne arbejde i en god arbejdsstilling og have en velorganiseret arbejdsplads er detaljer, der på langt sigt spiller en stor rolle for vores helbred. Med nutidens fleksible designmuligheder er det muligt at skabe en ergonomisk, omkostningseffektiv arbejdsstation, uanset om du arbejder i et produktions- eller kontormiljø.

hylla_på_hjul

fotstöd

Værktøjsvogn på hjul Justerbar fodstøtte

3 vigtige nøgleord for en ergonomisk arbejdsplads

 1. Tilpasningsevne

  Muligheden for at foretage individuelle justeringer af arbejdspladsen er altafgørende. Arbejdsborde og -stole bør kunne justeres i højden, så de passer til forskellige personer og opgaver. Justerbare fodstøtter hjælper også med at skabe en optimal arbejdsstilling. Når arbejdsopgaverne tillader det, er det en god idé at forsøge at veksle mellem stående og siddende arbejdsstilling i løbet af dagen.

  En monterings- eller værkstedsvogn på hjul er nem at flytte, hvis der f.eks. er brug for værktøj eller andet udstyr på et andet sted eller måske ved en anden maskine. Flytbare dele på arbejdsstationen øger fleksibiliteten og giver mulighed for en mere ergonomisk arbejdsplads.

 2. Placering

  Materialer og værktøj, der anvendes regelmæssigt, skal placeres på en let tilgængelig måde, så belastende bevægelser og arbejdsstillinger undgås. Materialer, der er placeret længere væk, skal kunne tilgås uden at belaste kroppen, f.eks. ved hjælp af justerbare hjælpemidler såsom bevægelige instrumenter eller flytbare hylder. Undgå unødvendige løft, brug hjælpemidler som f.eks. materialelifte til at løfte og sænke tungere varer. For at flytte tungt gods skal du bruge en trolley eller lignende.

 3. Belysning

  Det er vigtigt med passende belysning. Belysningsniveauet i lagerbygninger, ved produktions- og montagelinjer bør altid være bedre end standardkravene. Det er dog ikke nok kun at have høje belysningsværdier. Belysningen skal også være homogen, og belysningsstandarden angiver minimumsværdier for ensartethed. I industribelysning af høj kvalitet lægges der særlig vægt på blændingskontrol. Tættest på kroppen er det tilrådeligt at have en justerbar belysning, således at det passende belysningsniveau kan justeres efter de faktiske forhold.

materiallift

Materialelift ved arbejdsstation

New call-to-action

Fortæl en ven eller kollega: