2022-01-27

Lineære anvendelser i renrum

cleanroom

Lineære applikationer i renrum stiller særlige krav til de anvendte komponenter. Hvad skal jeg så overveje, når jeg designer og vælger produkter til renrumsanvendelser? Gennem bedre forståelse af årsagerne til uønsket partikeldannelse og efterfølgende intelligent udformning af din løsning for at imødegå dette, er det ikke længere så svært.

Strenge krav til det omgivende miljø

Renrum indeholder et kontrolleret niveau af forurening. Mens der ofte tales om behovet for at undgå, at der kommer forurenende partikler ind i lineære komponenter som f.eks. skinneføringer og kuglespindler, er det modsatte tilfældet i renrum - nemlig at undgå, at disse komponenter tilfører forurenende partikler i renrums miljøet. Renrum forbindes normalt med elektronik- og medicinalindustrien, men findes også i visse applikationer i luftfarts-, medicinal- og fødevareindustrien.

Friktion - renrummets fjende

Lineære føringer skaber små partikler på grund af friktionen mellem de forskellige overflader, der kommer i kontakt med hinanden under den lineære førings bevægelse. Da målet er at holde mængden af uønskede partikler på et minimum, bør fokus være på at reducere friktionen mest muligt. En lineær føring med kugler eller ruller, f.eks. en kuglebøsning eller kuglespindel, er derfor at foretrække frem for en glide bøsning eller glide føring.

Kit C-rail

Tætninger, smøring og kuglekæde

Almindelige standardtætninger på en skinneføringsvogn eller en kuglespindelmøtrik har tendens til at generere en vis friktion, når de bevæger sig. Tætninger med lav friktion eller tætninger, der slet ikke har kontakt med skinnen/kuglespindlen, er derfor at foretrække i renrum. Disse tætninger har dog den ulempe, at de indebærer en større risiko for lækage af smøremiddel til det omgivende miljø. Der bør derfor anvendes særlige typer smøremidler, der er godkendt til brug i renrumsmiljøer.

For nylig er det blevet påvist, at skinneføringer med kuglekæde reducerer mængden af uønskede partikler, der dannes. Kuglekæden adskiller kuglerne i vognen og forhindrer dem i at komme i kontakt med hinanden.

BallChain_DK

Vælg rustfrit stål

De foretrukne materialer i et renrumsmiljø er normalt rustfrit stål og PVC. Mange miniatureskinneføringer og miniaturekuglespindler fås i rustfri materialer, hvilket gør dem velegnet til anvendelse i renrum. Desuden leveres disse ofte med tætninger med lav friktion og lav forspænding som standard. Selv om almindeligt stål og aluminium ofte er standardmaterialer i lineære komponenter, er der måder at omgå dette på og tilpasse dem til renrum. Stål kan f.eks. overfladebehandles med forkromning eller fornikling for at forhindre oxidation. Desuden kan stålkugler udskiftes til keramiske kugler. I nogle tilfælde kan aluminium anodiseres, hvilket giver overfladen en omfattende korrosionsbeskyttelse ved at forstærke aluminiummets naturlige oxidlag.

Miniature Guides

Fortæl en ven eller kollega: