2023-02-07

Planetgear til lineære drev

planetväxel_limjärenhet

I dette indlæg ser vi nærmere på, hvorfor du skal bruge et planetgear med dit lineære drev. Og hvordan påvirker drejningsmoment, hastighed og vinkelspil i planetgearet din maskine?

Placering og funktion af planetgearet

Lineære enheder bruges i dag mange forskellige steder på lagre og plukning/pakning, hvor processer er automatiserede, og en eller anden form for gear følger næsten altid med den lineære enhed. Planetgear bruges til at forbinde lineær enhed, drivenhed og motor. De sikrer, at forholdet mellem indgangshastighed, drejningsmoment og positionering er korrekt. De er også med til at udnytte den tilgængelige installationsplads optimalt. Skulle applikationen kræve det, er der også vinklede gearmuligheder, der er yderligere pladsbesparende.

New call-to-action

Vi spurgte vores tekniker Pontus, hvorfor bruger du egentlig et planetgear?

– Ja, det gør man for at tilpasse motoromdrejningstallet til det omdrejningstal, som den lineære enhed ønsker. Man har stort set altid brug for en eller anden form for gear, siger Pontus. Og netop et planetgear er valgt, fordi det er præcist og kompakt, og giver en god nøjagtighed. Derudover har den god effektivitet.

Inden for lagerautomatisering, i hvilken type applikationer finder du typisk lineære enheder?

– Jeg kommer spontant til at tænke på lagerlifte, eller for eksempel når man skal skubbe ting af et transportbånd. Og i princippet skal du også altid have et gear.

– Ja, hvis det er en remdrevet lineær enhed, indskyder Pontus. En remdrevet lineær enhed går meget langt pr. indgangsomdrejning, så der er ofte behov for højt drejningsmoment og ret lave omdrejninger. Motorer er ofte det modsatte, høj hastighed og lavt drejningsmoment.

– Med en kugleskruedrevet lineær enhed er det ikke nødvendigt, så er kugleskruen en komplet transmission, kan man sige.

Planetgear leveres med flere valgbare interfaces til applikationen, hvilket giver konstruktører større fleksibilitet og letter produktvalg. Som standard er de altid tilpasset den aktuelle servomotor.

New call-to-action

Fortæl en ven eller kollega: