Et aluminiumsstativ er ofte at foretrække frem for et svejst stålstativ, men hvilket af dem man skal vælge afhænger af kravene til den endelige anvendelse. Vi vil fremhæve nogle af de vigtigste forskelle mellem aluminium og stål. Derefter skal vi høre, hvad vores egne konstruktører, som arbejder med dette emne til daglig, har at sige om det.
Stål og aluminium, hvad er egentlig forskellen?
Stål er langt det mest almindelige metal til alle typer konstruktioner, efterfulgt af aluminium. Prisen på stål er relativt lav. Hvis du vælger rustfrit stål, er det dog normalt dyrere end aluminium. Stål har en høj densitet, og metallet kan have tilbøjelighed til at blive angrebet af rust. Som byggemateriale har aluminium mange fordele. Densiteten er lav, kun en tredjedel af stålets, mens dens styrke er høj. Aluminium er meget let at rengøre med rengøringsmidler, syrer, baser, opløsningsmidler og damp. Det fungerer perfekt til miljøer med lave temperaturer, da materialet bevarer sin modstandsdygtighed og endda bliver endnu hårdere.
Fordele ved aluminium:
- Lav densitet, kun en tredjedel af stål.
- Aluminium er meget vejrbestandigt og ruster ikke.
- Vandtæt.
- Høj styrke; der findes legeringer, som er lige så stærke som konstruktionsstål.
- Aluminium er et blødt materiale, der er let at arbejde med.
- Bæredygtig - 100% genanvendeligt.
- Let vægt med henblik på transport.
- Ugiftigt og hygiejnisk.
Hvornår skal man så vælge et stålstativ? Kort sagt kan man sige, at stål ofte er det rigtige valg til konstruktioner, der kræver høj vægt. Det samme gælder, hvis der er tale om grov håndtering. I sådanne tilfælde er det nødvendigt med et stift og stabilt stativ, og stål er normalt det foretrukne valg. I nogle tilfælde kan det endda være nødvendigt at tilføje ekstra vægte til stativet for at gøre det tilstrækkeligt stabilt.
Set fra konstruktørens synspunkt - fleksibilitet er en vinder
Vi har talt med konstruktørerne hos Rollco, som dagligt arbejder med konstruktion af aluminiumsstativer, for at høre, hvad de havde at sige om aluminiumsstativer kontra stålstativer. Et aluminiumsstativ består af profiler med faste riller, og det kan nemt samles ved hjælp af forskellige typer samleled. Du kan nemt flytte et led for at ændre designet. Det gør det til et yderst fleksibelt system. Aluminiumsprofilerne er udført med høj præcision og er desuden helt lige fra starten, hvilket er en stor fordel.
Opbygning af et stålstativ indebærer processer såsom svejsning, nivellering af stålbjælkerne og lakering. På grund af de mange forskellige arbejdstrin er leveringstiden ofte lang, da delene skal sendes videre til forskellige eksterne underleverandører. Dette påvirker også prisen, som dermed bliver højere. Da stålbjælker ikke har nogen huller eller fastgørelsesflader, er det nødvendigt med manuelle indgreb for at tilslutte f.eks. sensorer eller elektricitet. Her vinder aluminiumsprofilerne med deres riller, som gør det nemt at fastgøre forskelligt tilbehør.
Bredt udvalg af tilbehør
Til et aluminiumsstativ vil du kunne finde mange færdige tilbehørsdele, ”ready to go”. Der er et stort udvalg af færdige dele som f.eks. hjul, fødder, hængsler, håndtag osv.
– Hvis du er i designfasen og skal bygge en prototype af en maskine, er det meget smart at bruge aluminiumsprofiler, fortæller Rollcos konstruktør. Du kan nemt justere og tilføje noget bagefter, hvis du føler, at du har brug for at udvide eller ændre dit design.
Nem samling af aluminiumsprofiler ved hjælp af samleled.