2022-02-17

Teleskopløsninger i specialkøretøjer

Brandbil

Mange typer køretøjer ville ikke have eksisteret uden lineære komponenter som f.eks. teleskopskinner. De gør det lettere at håndtere bårer i ambulancer, giver beredskabspersonalet hurtig adgang til deres udstyr og forbedrer ergonomien for mange erhvervschauffører. Teleskopskinnerne giver ikke kun en bekvem funktionalitet, men er også med til at optimere de ofte ret begrænsede arbejdsområder. Her viser vi nogle typiske eksempler på, hvad teleskopskinnerne kan bruges til.

Symbol_teleskop-sits

Justering af sæde

Langt den mest almindelige anvendelse af teleskopskinner i køretøjer er til justering af sædet. Teleskopskinner er fremragende til at justere sædet frem og tilbage eller forlænge sædet. Det er noget, der er nødvendigt og forekommer i alle typer køretøjer. Nogle gange er der også behov for at kunne flytte betjeningselementer og skærme sidelæns, og her er teleskopskinner også en passende løsning.

Symbol_teleskop-ramp

Kørestolsramper og bårer

Teleskopskinner kan også bruges til kørestolsramper i f.eks. handicapbiler og ambulancebårer. Der findes teleskopskinner, der kan bære belastninger på et par tons, og da de ofte er fremstillet af koldt trukket kulstofstål, er de meget holdbare og stabile med minimal nedbøjning.

Symbol_teleskop-låda

Opbevaring på hylder og i skuffer

De fleste typer specialkøretøjer kræver en eller anden form for opbevaring. Det kan være udtrækkelige skuffer til udstyr i en ambulance, reoler i en servicevogn eller opbevaring i en campingvogn. Et andet eksempel er sendevogne/OB-busser (optagebusser), hvor der er store krav til opbevaring af tungt og dyrt teknisk udstyr som f.eks. kameraer, mixerborde, kabelvindere osv. Teleskopskinner gør det muligt at optimere opbevaringspladsen på trange steder og forbedrer også ergonomien. Fordi skuffer og hylder kan trækkes ordentligt ud, får man også et bedre overblik over, hvor tingene er placeret.

Symbol_teleskop-dörrar

Skydedøre

Skydedøre og skydelåger bruges både indvendigt til forskellige typer opbevaring eller som adskillelse af rum. De kan også bruges udvendigt til at forlænge tage, tagluger, inspektions- eller serviceluger.

Symbol_teleskop-trailer

Udtrækkelige moduler

Da der findes teleskopskinner, der kan klare belastninger på et par tons, kan de også bruges til udtrækkelige moduler på trailere til udstillinger, mobile biblioteker eller blodbusser. Andre eksempler er cateringvogne og madvogne med sider, der kan åbnes, med udtrækkelige diske og displays. Lastbiler, varevogne og bugseringskøretøjer kan også have brug for udtrækkelige laste- eller løfteplatforme og spil.

Kit C-rail

Gennemtænkte valg

Design og konstruktion af specialkøretøjer kræver gennemtænkte beslutninger, når det drejer sig om valg af komponenter og materialer. For nogle specialkøretøjer, f.eks. udrykningskøretøjer, er det ekstremt vigtigt, at funktionerne altid fungerer nøjagtigt efter hensigten, dag ud og dag ind. Dvs. at man skal dimensionere omhyggeligt. Der er ofte specifikke krav til belastning, vibrationer og stød. Teleskopskinnerne kan bruges både vandret og lodret. Den lodrette bevægelse er naturligvis mere udfordrende og kræver mere omtanke i konstruktionen.

Det omgivende miljø

Man skal også tage hensyn til de omgivende faktorer og vælge materialer, der kan modstå f.eks. fugt, støv eller temperaturændringer, hvis komponenterne kan blive udsat for dette. Især bygge- og servicekøretøjer er udsat for snavs, vand og grus. Der findes som regel materialer og overfladebehandlinger, der opfylder langt de fleste krav.

Uendelige muligheder

Teleskopskinner er også almindelige komponenter på tog, f.eks. til skydedøre eller batterikasser. De bruges også inden for luftfarten til at justere sæder, hovedstøtter, fodstøtter, armlæn, udtræksborde eller skærme. Antallet af anvendelsesmuligheder er uendeligt, og det er kun fantasien, der sætter grænser.

Telescopic Rails Fire Engines

Fortæl en ven eller kollega: