2022-09-13

Beskyttelse af både mennesker og maskiner

AdobeStock_193584297

Der anmeldes tusindvis af arbejdsulykker hvert år. En af de mest almindelige årsager er tab af kontrol over maskiner, udstyr eller værktøj. Maskin- og procesoperatører er blandt de mest udsatte medarbejdere. De mest almindelige årsager er, at medarbejderen bliver fanget eller klemt i eller mellem robotter, transportbånd eller andre typer maskiner. Med det rigtige beskyttelsesudstyr kan risikoen for denne type ulykker minimeres.

Sikkerhed på arbejdspladsen

Nogle af de mest almindelige farer ved arbejde med maskiner er, at personalet kommer i kontakt med bevægelige maskindele og skærende værktøjer, eller at materiale/værktøjsdele bliver skudt ud af maskinen. En maskinafskærmning beskytter operatøren effektivt mod disse typer farer. Nogle gange kan lysgitre eller lysbarrierer også være tilstrækkelig beskyttelse. Der er dog ingen fysisk barriere, og normalt slukkes strømmen til maskinen simpelthen, hvis nogen eller noget bryder lysstrålen. En maskinafskærmning af aluminiumsprofiler og forskellige typer paneler beskytter effektivt både personale og miljø.

Beskyttelse mod forureningMaskinstativ-skydd

Noget, der måske sjældent tages i betragtning, er, at det ikke altid er miljøet, der skal beskyttes, men snarere det, der er inden for beskyttelsen. Ved at etablere en tæt maskinafskærmning kan følsomme komponenter og udstyr f.eks. holdes fri for snavs og støv. Maskinen er stadig let tilgængelig for service og vedligeholdelse via døre og låger, og kabler og slanger er placeret på en sikker måde i kabelføringer. F.eks. er fyldemaskiner og maskiner i fødevareindustrien ofte allerede indkapslede for at beskytte det, der produceres.

Maskinafskærmninger kan se ud på forskellige måder, og mulighederne er uendelige. Her er et par eksempler på særlig beskyttelse.

Vision kabinet

Et eksempel på beskyttelse/afskærmning, der er designet til at beskytte det, der befinder sig indeni, er det såkaldte vision kabinet. Disse kabinetter er ofte placeret over båndtransportører. Kabinetterne har helt tætsluttende vægge, ofte lavet af metalplader, og lameller, der effektivt blokerer for alt lys. Kabinettet indeholder desuden et kamera og en dedikeret lyskilde, der identificerer placeringen af genstande på båndet, så f.eks. en plukkerobot kan samle dem op. Visionssystemet kan også justere hastigheden i processen og optimere robottens arbejde.

Laserafskærmning

I særlige produktionsanlæg kan det være nødvendigt med laserafskærmninger. Disse anvendes til at beskytte mennesker og miljø mod lasereksponering. I sådanne tilfælde er det meget vigtigt, at alle vægge og materialer kan tåle en vis mængde eksponering, uden at laseren skærer igennem. Denne type afskærmning kan kræve dobbeltvægskonstruktion, lasersikre ventilations- og udsugningsventiler, rør- og kabelgennemføringssystemer og andre specielt konstruerede komponenter.

New call-to-action

Fortæl en ven eller kollega: