2021-08-30

Gør dig tanker på forhånd, når du konstruerer et aluminiumsstativ

Konstruktion af et aluminiumsstativ handler først og fremmest om at skabe en brugbar løsning. Men det handler også om at optimere konstruktionen, så monteringen er enkel og omkostningseffektiv uden at gå på kompromis med kvaliteten. Vores montører Henrik Rönn og Niclas Hellgren giver nogle tip til dig, som er konstruktør.

Montører Henrik Rönn og Niclas Hellgren

5 tip til, hvordan man designer et bedre aluminiumsstativ

Typen af forbindelse, du vælger, profilens rilledybde og forskellige typer fødder er nogle af de ting, du skal have i tankerne, når du konstruerer et aluminiumsstativ. Her har vi sammensat fem tip til, hvordan du kan sikre, at din konstruktion kan samles hurtigt og fungerer optimalt.

1. Vælg den rigtige forbindelse

For at forbinde aluminiumsprofilerne findes der mange forskellige typer forbindelser. Her er det vigtigt at vælge den rigtige, så både fremstilling og montering er så enkel som muligt. Når det drejer sig om spånplader foretrækkes en centralforbindelse eller en særlig udgave af en standardforbindelse. Hvad du skal vælge afhænger af, hvilken styrke du vil opnå.

– Generelt kan man sige, at en dyrere forbindelse ofte medfører en kortere behandlingstid, nævnes det af Henrik. I sidste ende bliver omkostningerne næsten de samme, uanset hvilken forbindelse du vælger. Et godt råd er derfor ikke at stirre sig blind på prisen.

2. Tommelfingerregler til opmåling af beskyttelsesglas

En maskinafskærmning består ofte af plastplader, der er fastgjort enten med monteringsblokke eller indsat direkte i rillerne på aluminiumsprofilen. Forskellige systemer har forskellige rilledybder, hvilket påvirker pladens størrelse. Hvis det f.eks. er system 5, skal man lægge 10 mm til rudens indre mål på alle 4 kanter. Til system 6 er det 15 mm, og til system 40 er det 20 mm.

– Vi anbefaler normalt også at vælge en glastykkelse på 5 mm i stedet for 4 mm, uanset om man skal sætte dem i rillen eller bruge blokke, nævnes det af Niclas. Der er ikke nogen større forskel i tykkelserne, men 5 mm har en bedre styrke og ser bedre ud.

Stativ

3. Gør dig tanker om valg af fødder

Hvilke fødder man skal vælge er ikke noget, man normalt gør sig mange tanker om, men der er faktisk gode grunde til at gøre det. Det påvirker nemlig monteringstiden.

– Vi anbefaler en fodplade, fordi den er meget lettere at montere, nævnes det af Henrik. Du slipper for at skulle ramme midterhullerne i aluminiumsprofilen. Som konstruktør tror man måske, at det bliver billigere uden fodplade, men det hele bliver mere prisvenligt. Det er meget hurtigere at påsætte en fodplade, fordi den er fuldt gevindskåret.

Bestil vores prøvesæt

4. Brug det rigtige håndtag

Typen af håndtag, du vælger, påvirker også monteringstiden. At vælge et håndtag med huller i stedet for et gevindhåndtag betyder, at det kan skrues fast udefra i stedet for bagfra gennem profilen.

– Behandlingsomkostningen bliver lavere, fordi vi ellers skal lægge profilen i en søjleboremaskine og lave huller i den, nævnes det af Niclas.

Generelt er det mere effektivt at arbejde med åbne profiler og arbejde med rillemøtrikker i stedet for at bearbejde profilen.

– Det bliver altid nemmere, når du arbejder med systemet, som det er tiltænkt, nævnes det af Henrik. Udnyt alle fordelene, og lad det arbejde for dig snarere end mod dig.

5. Tilpas båndtransportøren

Det sidste tip er lidt mere ment fra montør til montør og handler om tilpasning. Når en båndtransportør leveres, justeres båndene altid, men det kan være nødvendigt med en ny tilpasning, når båndtransportøren er på plads. Overfladen, hvorpå båndtransportøren er placeret, har stor indflydelse, og der kan være at båndene har forandret sig under transporten. Hvordan dette gøres afhænger af typen af drift.

– Hvis det har endedrift, er alt som normalt, da der er tre justeringspunkter i hjørnerne, der tilpasser rullerne, så bæltet løber lige og pænt, nævnes det af Henrik. Ved midtdrift er der otte justeringspunkter, og vi anbefaler, at man justerer dem i midten, hvor bæltet kommer ind i drevvalsen. Det giver mest effekt.

Læs mere om lineære systemere og aluminiumssystemer

Fortæl en ven eller kollega: