2020-11-17

Opret teleskopiske lineære bevægelser, der holder i det lange løb

Teleskop_bloggDer er mange forskellige faktorer, som spiller ind, når der skal oprettes en teleskopisk lineær bevægelse. Hvis den er horisontal eller vertikal og hvordan det omgivende miljø ser ud, er nogle af dem. Derfor er det en god idé at først lave en grundig behovsanalyse, så alle relevante oplysninger er til rådighed.

Behovsanalyse af teleskopiske lineære bevægelser

Afhængig af hvilken funktion den teleskopiske lineære bevægelse skal have, stilles der forskellige krav. Derfor er det første skridt altid at gøre en grundig behovsanalyse. Det er vigtigt at tage hensyn til alle faktorer, ikke bare de måske mest indlysende, såsom hvilke belastninger og hastigheder den teleskopiske lineære bevægelse skal kunne håndtere.  Også det omgivende miljø er for eksempel af stor betydning for hvilken konstruktion og hvilket materiale, der er bedst egnet. Vand, fugt, savstøv og temperatur har betydning for blandt andet materialevalg og eventuelle indkapslinger. Men også begrænsninger i det fysiske rum, hvis den teleskopiske lineære bevægelse skal være indbygget, har betydning for styrke og funktion.

Type applikation stiller krav

Et vigtigt spørgsmål er, hvor og hvordan bevægelsen skal finde sted. Teleskopiske lineære bevægelser bruges oftest til manuelle applikationer uden tungere belastninger og et lavere antal cyklusser, for eksempel til arkivskabe eller skuffer. Automatiserede applikationer, der anvendes i fremstillingsindustrien og er i konstant bevægelse i barske miljøer, kræver en mere robust konstruktion.

I den manuelle applikation kan det være tilstrækkeligt med aluminium eller stålplade til skinnerne, når der er lette belastninger og lavt tryk. I industrier med store belastninger og mange kraftige vibrationer, skal skinnene fremstilles af hærdet koldtrukket kulstofstål, der er betydeligt stivere og kan håndtere tunge belastninger, også ved fuldt udtræk.

Også udtræksskinnene skal i disse tilfælde være fremstillet af hærdet stål for at sikre en jævn bevægelse uanset vibrationer, stød eller chokbelastning.  

De fleste teleskopiske applikationer er drevet af cylindre, hvilket fungerer til applikationer med få kontaktpunkter. Men til præcisionsapplikationer, der kræver præcis bevægelse, for eksempel pick-and-place-maskiner, kan teleskopiske remdrevne aktuatorer bidrage til en optimalt kontrolleret bevægelse.

Download Skinneføringsguiden

Det omgivende miljø påvirker

Afhængigt af i hvilket miljø den teleskopiske lineære bevægelse skal finde sted, er der forskellige behov. Miljøet påvirker for eksempel materialevalget og hvilke overfladebehandlinger, der er nødvendige. Hvis det er et fugtigt eller på anden måde korrosivt miljø, hvor komponenterne for eksempel er udsat for ætsende væsker, rengøringsmidler eller hyppig rengøring, kan det være en god idé at vælge rustfri stål eller kemisk nikkelbelagte skinner. I et mindre udsat miljø kan det være nok med valset stål eller aluminium, hvis belastningerne og præcisionskravene tillader. Også hvilken type smøring, du skal bruge, påvirkes af det omgivende miljø. Smøremidler har forskellige egenskaber og temperaturfølsomhed, så alt efter om temperaturen er høj eller lav, er det nødvendigt med en smøring, hvis egenskaber ikke påvirkes.  

Horisontalt eller vertikalt?

En anden faktor, der påvirker konstruktionen, er, hvis den teleskopiske lineære bevægelse skal være horisontal eller vertikal. Da den vertikale bevægelse af naturlige årsager stræber nedad, er den mere udfordrende og kræver særlige løsninger. En måde er at gøre bevægelsen langsommere ved at øge forspændingen. Så er bevægelsen kontrolleret og uafbrudt. En anden løsning er at konstruere udtræksskinnerne sådan, at de kan slå begge veje og altid køre skinnerne til deres endepositioner. Afhængig af betingelserne og applikationens brug, er der forskellige produkter, der kan være hensigtsmæssige at anvende.     

Se vores udtræksløsninger

New call-to-action

Fortæl en ven eller kollega: