2022-10-04

Aluminiumsstativer, nemme måder at forbedre din monteringsproces på

Niclas_montör_Rollco

Der er mange ting, du kan gøre for at effektivisere din opbygning af aluminiumsprofiler. Gode tegninger af den rette kvalitet er en vigtig faktor i de efterfølgende produktionsfaser. Tilbehør, der forenkler montagen, er et andet vigtigt element. Vores montør Niclas fortæller os mere.


Niclas Hellgren har i flere år arbejdet som montør hos Rollco. Han arbejder dagligt med de aluminiumsstativer, som Rollco fremstiller for sine kunder, som regel i montagefasen. Vi benyttede lejligheden til at snakke lidt med Niclas for at få del i hans viden på området og spurgte ham, om han havde nogle tips til montering og opbygning af aluminiumsstativer.

Niclas’ 3 tips til konstruktører (og montører...)

 • FootPlate_SZ0209S_DK

  Brug altid en fodplade, når du monterer en maskinsko eller et hjul

  Hvad er en fodplade egentlig? En fodplade bruges ved montering af en maskinesko eller et hjul på et aluminiumsstativ, især hvis der er et langt gevind for mere højde justering. Det forenkler selve montagen og gør det lettere efterfølgende at justere foden.

  – Når du bruger en fodplade, behøver du ikke at skære et langt gevind i profilet, siger Niclas. "Husk, at en god plade oftest fylder 15 mm i højden. Du skal derfor medregne det i din tegning fra starten, ellers bliver du nødt til at ændre din konstruktion, når den skal monteres. Fodpladen fås til mange forskellige profilstørrelser, bl.a. 40x40, 40x80 og 80x80.

 • Tegn profil for profil - spar tid og minimer risikoen for fejl

  Ofte ser man tegninger, der viser et komplet aluminiumsstativ, en såkaldt oversigtstegning med små balloner der beskriver hver enkelt del, der skal udføres. Jo flere dele og elementer tegningen indeholder, jo større er risikoen for fejl, når tegningen læses på værkstedet.

  Derfor er det bedre med en tegning, der viser profil for profil, dvs. en arbejdstegning for hver del af konstruktionen, der skal bearbejdes.

  – Dette stiller højere krav til den konstruktør, der laver tegningen, men det kan betale sig, siger Niclas. Det kvaliteten i alle efterfølgende faser. Hvis der f.eks. opstår en fejl under boringen, kan det være, at den ikke opdages, før den endelige montage, og det kan blive dyrt, både i form af nye materialer og forsinket leveringstid. Man bør stræbe efter at det er korrekt lige fra starten, siger Niclas.

 • Byg ud fra en CAD-filer i stedet for en papirtegning

  – Det lyder måske indlysende, men en papirtegning er ofte tegnet i to dimensioner, og du kan ikke dreje stativet på en papirskitse, uanset hvor meget du prøver. Alligevel ser man stadig ofte 2D-tegninger på papir. Hvorfor bruges 2D-papirtegninger så stadig i mange fremstillingsprocesser? Vaner, traditioner og modstand mod forandringer er sandsynligvis nogle af årsagerne, mener Niclas. Det tager tid at vænne sig til nye arbejdsmetoder.

  Især for større, mere komplicerede stativer kan en 3D-model på en computer gøre tingene meget nemmere for montøren. En 3D-tegning kan undersøges fra alle sider. Alle montører fra Rollco er uddannet i tegningslæsning og er i stand til at læse digitale 3D-tegninger", siger Niclas.

New call-to-action

Fortæl en ven eller kollega: