2020-10-27

Hvad er bedst? Kugler eller ruller ved skinneføring?

Kulor vs Rullar_2

Der er en diskussion om, hvilken løsning der er bedst ved skinneføring, hvis kugler eller ruller giver de bedste resultater. Men faktum er, at spørgsmålet er forkert stillet.

Skinneføring med kugler eller ruller?

Som næsten altid, når det kommer til lineær bevægelse, begynder svaret på alle spørgsmål med at se på din applikation. Det er den og det mål, du har med den, som afgører, hvilken løsning der er bedst. Det handler om, hvad dine behov er, blandt andet når det kommer til stivhed, præcision, nøjagtighed og belastning. Med andre ord afhænger valget mellem kugler og ruller af, hvad du vil opnå.

Ruller passer applikationer med høje krav 

Rulleskinneføringer fungerer som kugleskinneføringer, men de har ruller i stedet for kugler i vognens løbebaner, hvilket giver en øget kontaktflade mellem vogn og skinne. Oprindeligt brugte man kugler i alle skinneføringer, men efterfølgende som værktøjsmaskinerne blev udviklet, øgede kravene til præcision. I arbejdet med at forbedre denne, udviklede man en ny type skinneføring, hvor kuglerne blev erstattet af ruller. Dermed øges både bæretallene og stivheden.

Rulleskinner er derfor egnede til krævende maskinapplikationer, der har behov for høj bæreevne i kombination med høj stivhed, eller til applikationer med store belastninger.

New call-to-action

Kugler passer de fleste applikationer

Hvis din maskinapplikation derimod ikke har ekstremt høje krav, fungerer det udmærket med skinneføringer med kugler, som i dag er den mest almindelige type skinneføring. Generelt anvender men ikke rulleføringer til en almindelig applikation. De er ganske vist stærkere og stivere på papiret, men i mange indbygningstilfælde kan det blive problematisk, da den store stivhed gør, at mindste indbygningsfejl let fører til øget friktion og interne kræfter, der kan resultere i en stærkt forkortet levetid.

Rulleskinneføring er dyrere og sjældent nødvendigt, medmindre man har meget høje krav for høje bæretal og høj stivhed. Kugleskinner fungerer også for ret store belastninger, siden skinneføringen sjældent bliver slidt af belastningerne, så heller ikke af den grund er der noget at vinde ved at bruge rulleskinner.

Find den rigtige skinneføring her

New call-to-action

Fortæl en ven eller kollega: