2024-09-26

Hvordan AI kan ændre Rollco og verden - ifølge vores AI-ekspert Hugo

HugoForestil dig AI så smart, at den skaber sin egen AI, som igen bliver endnu smartere. De skaber så ting, der er så avancerede, at vi mennesker ikke engang kan forestille os det. Ingen umulighed i fremtiden, siger Hugo, Rollcos softwareingeniør med speciale i kunstig intelligens AI. AI er et emne, der fascinerer mange, og som bliver ved med at blive en stadig større del af vores liv. 

Hugo, specialiseret i kunstig intelligens

Rollcos seneste tilføjelse, Hugo, er nyuddannet civilingeniør i computerteknologi med speciale i kunstig intelligens. I en alder af 25 år har han netop afsluttet en femårig uddannelse på Halmstad Universitet. I løbet af sin uddannelse har Hugo blandt andet lært, hvordan man bygger sin egen AI fra bunden. Hugo fortæller, at programmering ikke kun er hans job, men også hans største hobby og noget, han bruger en stor del af sin fritid på.
Han arbejder ofte hjemmefra, da han bor i Varberg, men en uge om måneden arbejder han på kontoret i Helsingborg. Noget som han synes fungerer rigtig godt.

Siden OpenAI lancerede Chat GPT i 2022 og AI blev tilgængelig for helt almindelige peroner, kommer mange mennesker i kontakt med AI på en eller anden måde i deres daglige liv. Anvendelsen af kunstig intelligens kan virke uendelig; smarte søgemaskiner, billedgenerering, oversættelsestjenester, stemmeassistenter og meget mere.
Kunstig intelligens er et emne, der interesserer, fascinerer og nogle gange kan føles skræmmende. Vi vil gerne vide mere!

Smartere produktkonfigurator til Rollcos kunder

En af Hugos opgaver er at udvikle og implementere Rollcos CAD-konfigurator på virksomhedens hjemmeside. Den skal synkroniseres med hele produktsortimentet og med virksomhedens forretningssystem.

- Vi bestræber os hele tiden på at gøre vores produkt og CAD-konfigurator smartere, siger Hugo. Lige nu arbejder vi også på at integrere dem med en

kundeportal på Rollcos hjemmeside, så virksomhedens kunder på sigt kan tilgå priser og leveringstider direkte på vores hjemmeside.

AI til kontrol af tegninger og som teknisk rådgiver

Vi spørger Hugo, om han kan komme i tanke om nogle situationer hos Rollco, som kunne faciliteres af AI i fremtiden?

- Absolut – AI kan det nemmere for vores kunder at finde den rigtige løsning på vores hjemmeside. Rollco har et ret bredt sortiment, mange ensartede produkter. Hvad er forskellen mellem forskellige typer skinnestyringer? Hvordan kan vi vejlede kunden? I stedet for at sætte et menneske på jobbet, kan du træne AI til at gøre dette. Ved at lære en AI at fortolke vores kunders input, f.eks. belastning, hastighed og miljø, og derefter matche det med dataene på vores hjemmeside, kan AI foreslå den bedste løsning til kundens behov.

Kan du programmere en AI til at stille modspørgsmål, til at have en diskussion med kunden?

- Ja, men selvfølgelig er det kun fantasien, der sætter grænser, når det kommer til AI, svarer Hugo.
En anden ting, jeg vil tænke på, er at gennemgå tegninger. Du skal blot kontrollere, at der ikke mangler mål eller andet. I dag udføres denne arbejdsopgave ofte manuelt af et menneske, og der er risiko for, at det nogle gange går galt. Lærer man en AI at gøre dette på den rigtige måde, minimerer man samtidig risikoen for mulige fejl, siger Hugo.

AI, der skaber AI, der skaber løsninger ud over vores forståelse...

Hvordan tror du, AI vil blive brugt i fremtiden?

- Det er nærmest umuligt at sige, sådan er det jo med al teknologi. Måske er det et værktøj, der hjælper os med at skabe løsninger og ting, der er endnu bedre end i dag. Om et par årtier vil du ikke vide, hvad der er blevet skabt. AI bliver hele tiden klogere og smartere, til sidst vil den lære at skabe sin egen AI. De vil til gengæld være så smarte, at de skaber nye ting, som vi ikke engang kan forstå. Men så er vi ret langt ud i fremtiden, siger Hugo og griner.

Den største begrænsning for AI i dag er mængden af tilgængelige data. AI er endnu ikke på det niveau, hvor den kan skabe noget, der ikke allerede eksisterer. Det har altid brug for et eller andet referencepunkt. Når det udvikler sig forbi det her, og bliver kreativt på en anden måde, så kan alt ske, siger Hugo og griner igen.

Så hvad har Chat GPT at sige om sagen? Vi spurgte: Tror du, at AI snart vil være i stand til at skabe sin egen AI? Og fik svaret;

"At AI ville skabe AI, der er radikalt smartere end menneskelig evne eller forståelse - en slags eksponentiel AI-udvikling - er sandsynligvis længere nede. Teknologien har stadig begrænsninger i form af kreativitet og tænkning "uden for boksen", fordi nutidens AI har brug for klare instruktioner og input.
Så selvom AI allerede kan hjælpe med at designe og optimere AI-systemer, er vi stadig langt fra en situation, hvor AI helt selvstændigt skaber noget, der ligger langt ud over vores egen kapacitet eller forståelse."

Fortæl en ven eller kollega: