2023-04-03

Kan man dreje en kuglebøsning rundt om en aksel?

At dreje en kuglebøsning rundt om en aksel kan føles naturligt, når den ikke er belastet. Det er dog ikke en god idé, da det hurtigt fører til beskadigelse af kontaktfladerne. 

Glider i stedet for at rulle

Ved første øjekast kan det virke, som om en ubelastet kuglebøsning roterer forholdsvis jævnt rundt om en stålaksel. Dette er dog ikke tilfældet; kuglerne i bøsningen ruller faktisk slet ikke under rotation, men de glider. Dette kan hurtigt føre til beskadigelse af kontaktfladerne.

- En lille rotation er dog acceptabel, hvis det skyldes installationsfejl, siger vores ingeniør Pontus. Men aldrig nogen kontinuerlig rotation, da det ødelægger produkterne ret hurtigt.

Kan jeg momentbelaste min kuglebøsning?

En kuglebøsning har ingen forspænding, som det f.eks. er tilfældet med en skinneføringsvogn. Der er altid et vist spil mellem akslen og bøsningen. Hvis man så forsøger at momentbelaste kuglebøsningen, vil der være en kantbelastning på de to yderste kugler, som fører til, at kuglebøsningen kører meget dårligt på akslen. Det er derfor ikke en god idé at bruge en kuglebøsning og påføre moment. Kuglebøsningen bør kun betragtes som en punktstøtte.

Tips fra Pontus

  • Tilspænd aldrig en kuglebøsning
  • En kuglebøsning er ikke lavet til en roterende bevægelse

New call-to-action

 

Fortæl en ven eller kollega: