2021-02-18

Lavere livscyklusomkostninger for lineære systemer med åben standard

AdobeStock_308331989

Med hensyn til komponenter til lineære systemer er der et væld af forskellige producenter og leverandører. At navigere rundt blandt disse og finde den, der matcher dine krav, er ikke den nemmeste ting. Ved at vælge komponenter, der er direkte udskiftelige til andre mærker, en såkaldt åben standard, kan du sikre dig, at du ikke er fastlåst til eller forpligtet overfor en enkelt producent.

Det er nemmere at skifte komponenter i lineære systemer med åben standard

En åben standardkomponent kan erstattes af en tilsvarende uanset fabrikat. Nogle producenter har dog produceret deres egen standard, f.eks. med særlig højde på en vogn, som ikke kan byttes til nogen anden mulighed. Ved hjælp af denne type specialkomponenter skabes der således en fastlåsningseffekt, hvor ingen dele af konstruktionen kan udskiftes med produkter fra en anden leverandør.

Dette medfører højere livscyklusomkostninger, fordi hele løsningen skal udskiftes, hvis du vil skifte leverandør, hvilket du undgår ved at vælge den åbne standard. 

Download vores tjekliste med 10 vigtige spørgsmål

Komponenterne er ofte lagervarer

En fordel ved åbne standardkomponenter er, at leverandøren altid har dem hjemme, i det mindste dem, der har et stort lager. Det betyder, at det altid går hurtigt og nemt, hvis en komponent skal udskiftes.

Komponenter, der er specialfremstillede og som ikke kan kombineres med andre, har et begrænset antal leverandører. I nogle tilfælde er de kun tilgængelige gennem den virksomhed, der udviklede standarden, hvilket skaber en risiko for begrænset adgang og leveringsforsinkelser.

Samtidig er det vigtigt at overveje, at for eksempel vogne og skinner hænger sammen. Man kan ikke sætte én fabriks vogn på en anden fabriks skinne. På samme måde er det med kuglegevindspindler, hvor man altid skal have det samme mærke på både møtrikker og skruer.

Se vores løsninger

optimer indkob

Fortæl en ven eller kollega: