2021-02-25

Sådan optimerer du prisen og ydeevnen for lineære systemer

Savings

At billigt og bedst sjældent hænger sammen er ikke så svært at forstå. Men spørgsmålet er trods alt, hvad der er en god pris i forhold til ydeevnen. Hvad skal man tænke på, hvis man vil sikre sig, at man skaber et lineært system, der er helt optimalt i alle henseender?

Lineært system med de rigtige komponenter til den bedste pris og ydeevne

Det første skridt i retning af optimering af pris og ydeevne er ikke at overdimensionere det lineære system. Mange gange begår man den fejl at bruge komponenter, der har en større kapacitet end hvad der er nødvendigt, hvilket gør dem unødigt dyre.

Det er ofte muligt at vælge komponenter, der har en lavere kapacitet, uden for den sags skyld at skulle gå på kompromis med løsningens funktion og pålidelighed. Tag udgangspunkt i de krav, som det lineære system skal opfylde, f.eks. hastighed, frekvens, acceleration og belastningsmoment. Vælg derefter en komponent, der har kapacitet til at opfylde netop disse krav. Der er ikke behov for en skinne, der kan modstå et ton, hvis belastningen aldrig bliver mere end 100 kg.

Download vores tjekliste med 10 vigtige spørgsmål

Lav dimensioneringen for kravene, ikke for det visuelle

Nogle gange kan der rent visuelt være et ønske om, at de forskellige komponenter passer sammen. En stor maskine har for eksempel ofte store stålbjælker i sin konstruktion. I det tilfælde kan det føles mærkeligt at montere en vogn på en skinne, der ser ud til at være tynd som en tændstik. Men skinnet bedrager, fordi den tynde skinne i praksis kan modstå en belastning på 6 tons.

Det er helt forståeligt, at man nogle gange ønsker at dimensionere for det visuelle, men i disse tilfælde bliver det ofte ekstremt overdimensioneret, hvilket ikke ligefrem optimerer prisen i forhold til ydeevnen.   

Tænk økonomisk i alle konstruktionens faser

At vælge komponenter, der er korrekt dimensioneret, er den måde, hvorpå man finder den optimale balance mellem pris og ydeevne. Men det handler også om at forsøge at tænke smart, når det gælder selve konstruktionen. Nogle gange kan en alternativ løsning gøre det muligt at bruge en komponent, der med lavere omkostninger klarer de samme krav.

For eksempel kan en teleskopskinne i nogle tilfælde optimeres. Almindeligvis slår de udelukkende i en retning og har en bestemt slaglængde. Men ved hjælp af en teleskopskinne, der slår begge veje, kan man klare sig med en kortere længde og dermed reducere omkostningerne for komponenten uden at give afkald på funktionaliteten. Selvfølgelig er det ikke altid, at en sådan løsning fungerer i konstruktionen, men det er et eksempel på, hvordan du med en velovervejet konstruktion kan reducere indkøbsomkostninger.

Få mere at vide om lineære systemer 

Se vores løsninger

kontakt rollco

Fortæl en ven eller kollega: