2021-08-09

Valg af den rigtige forbindelse til den rigtige aluminiumskonstruktion

Når du vil bygge en aluminiumskonstruktion, er det let at blive forvirret, når du vælger forbindelser. For hvilken passer egentlig til hvad, og hvad er deres fordele og ulemper? Vi bad vores svenske kollega David Hirvonen om at give et svar på spørgsmålene.

Aluminiumsprofiler

Fire typer forbindelser til aluminiumskonstruktionen

Der findes kun få forskellige udgaver af forbindelser, men her har vi valgt at fokusere på de fire mest almindelige, Standard, Central, Universal og Automatisk.

– De har alle deres fordele og ulemper, afhængigt af hvad din aluminiumskonstruktion skal bruges til, og hvilket budget du har til rådighed, nævnes det af David.

Læs mere om lineære systemere og aluminiumssystemer


 

Standardforbindelsen er enkel

 

– Dette er en af de mest almindelige forbindelser. Den er også en af de enkleste og stærkeste. Da den er skjult i rillen, er den velegnet, hvis du planlægger at isætte en eller anden form for spånplade. Den er modstandsdygtig over for tunge vibrationer og bruges derfor ofte til at bygge rammer eller foringer til maskiner. Ulempen er, at den kræver, at du behandler aluminiumsprofilen, fordi du skal lave huller og gevind. Derudover kan den kun håndtere rette vinkler.


 

Centralforbindelsen er diskret, men følsom over for vibrationer

 

– Ligesom standardforbindelsen er centralforbindelsen enkel. Det er velegnet til f.eks. beskyttelse af maskiner, fordi det er let at montere spånplader rundt om. Derudover er den helt skjult, hvilket gør den til et godt valg, hvis du har profiler, hvor siderne er dækkede og ønsker, at slutresultatet skal være glat og pænt.

En fordel sammenlignet med standardforbindelsen er, at den ikke er helt fikseret.

– Centralforbindelsen kræver kun bearbejdning af en af ​​aluminiumsprofilerne og kan således delvist justeres bagefter.

Prismæssigt ligger den mellem standardforbindelsen og den universalforbindelsen.

– Ulempen ved centralforbindelsen er, at den ikke kan håndtere tungere belastninger, og at den er mere følsom over for vibrationer. Det er velegnet til beskyttelse af maskiner og er i stand til at absorbere de kræfter, som beskyttelsen kan blive udsat for, men fungerer mindre godt i applikationer, hvor der opstår vibrationer.


 

Universalforbindelsen er stærk

 

– Universal er den absolut stærkeste forbindelse. Det bruges ofte til forskellige typer stativer og kan håndtere tunge bevægelser. Dette gør den bedst egnet, når du bygger en aluminiumskonstruktion med hængende belastning. Universalforbindelsen kræver også bearbejdning, men kun i en af profilerne. Den er nem at samle og bruges altid parvis, ellers risikerer den at gå i stykker.


 

Automatisk forbindelse er fleksibel

 

– Fordelen ved den automatiske forbindelse er, at der ikke kræves bearbejdning af profilen. Alt, hvad der kræves til monteringen, er to unbrakonøgler. Det er hurtigt og nemt, hvilket gør det fleksibelt, f.eks. når du bygger en aluminiumskonstruktion direkte på stedet. Den er også et passende valg, hvis du bygger noget til en eksisterende profil.

Den bruges ofte som et supplement til de andre forbindelser, fordi den er lidt dyrere. Den største fordel er dog fleksibiliteten.

– Hvis du f.eks. begynder at bygge en arbejdsbænk, men ikke har et klart billede af, hvordan den skal se ud, er det muligt at ændre den bagefter. Fordi profilerne ikke skal behandles, behøver du ikke starte forfra, hvis du undervejs vil ændre konstruktionen.

Bestil vores prøvesæt

Fortæl en ven eller kollega: